Добродошли поштовани

родитељи, ђаци, наставници

Наш календар

Погледајте важне датуме.

Основна школа „Стеван Дукић“ основана је 16. септембра 1964. године, а усељена је у данашњу зграду 6. фебруара наредне године. Име је добила по радничком лидеру и комунисти, Стевану Дукићу, који је постхумно, 1953. године проглашен народним херојем.

Стеван Дукић је рођен у селу Рогољима код Босанске Градишке, 16.11.1912. године у сиромашној породици која је успела да му омогући основно образовање и занат ливца. Као веома млад, Стеван Дукић је почео да се залаже за бољи положај експлоатисаних радника у тадашњој Југославији и убрзо постао прави раднички лидер који је организовао штрајкове, демонстрације и борио се свим средствима против актуелне власти.

Услед окупираног Београда, 1941. године из руку Гестапоа ослободио је Александра Ранковића тада значајног члана Комунистичке партије Југославије. У једној од акција ослобађања другова из затвора, био је ухапшен и после страшног мучења, убијен је 21.6.1942. године.

Због своје храбрости и јуначког држања током рата, постхумно је проглашен народним херојем 1953. године.
Упркос свим историјским и политичким променама, наша школа није мењала своје име, поштујући прошлост сопственог народа колико и лик и дело народног хероја Стевана Дукића чије име носи.

Ed Sport news INFO
All the latest school sport and grass roots reports on ED Sport. News, reports, analysis and more.
SEE ALL
Join our social media
[easy-fans show_total="0" hide_title="1" columns="3" template="color"]
Tweets
Contact Info
Praesent quis risus nec mi feugiat vehicula. Sed nec feugiat arcu.
  • Address Line 1
  • (123) 456 789
  • email@example.com